10 okt. 2015

Katter på olika dieter

När Stella i våras fick göra det där besöket hos veterinären som fråntog henne alla möjligheter att bli mamma (möjligen kan hon adoptera), så fick hon också veta att hon borde banta - hon vägde 5 kilo och borde väga 4. Jag visste ju att hon var i mulligaste laget och oroade mej faktiskt för att det kunde innebära problem med operationen, men det gick ju i alla fall bra.
Men banta behövde hon. I vanliga fall har hon brukat bli smalare när det blir sommar och hon varit ute och rört på sej mer, även om det bara varit i inhägnaden. Jag hoppades att hon skulle bli smalare även i sommar, fast jag vet att kastrerade katter tenderar att gå upp i vikt. Men uppenbarligen opererade dom bort hela hennes ämnesomsättning, för fastän jag införde lågkalorimat och hon fick börja springa fritt ute, så blev hon bara rundare. Ja, nästan lika rund som djuren i den här videon ...
För att komma igång med bantningen fick hon smakprover av dietmat med sej hem från veterinären.
 Sån där mat som bara finns att få tag i hos veterinären förmodar jag ...
... och garanterat svindyr.

Under tiden blev Ziggy magrare.

Jag hade fått veta att Stella lider av en tandsjukdom (FORL) som ofta drabbar katter. Den innebär att tänderna vittrar sönder (hon har tappat två hörntänder) och tandköttet kan växa över de trasiga tänderna och det blir ont. Dock har inte Stella visat några som helst tecken på att få ont av att äta (tyvärr får jag väl nästan säga, för annars kanske det hade minskat aptiten).

Med största sannolikhet är det också vad Ziggy drabbats av, för han får tandvärk ibland. Då och då har han de senaste åren rusat ifrån matskålen som om han blivit stucken av ett bi. Det händer inte jätteofta men i somras hände det två gånger efter varann och han blev mycket misstänksam mot matskålen och vågade knappt gå i närheten av den efter detta. Detta hände vid den tiden då det till slut också blev varmt denna sommar och även det bidrog väl till att han tappade aptiten. Och han blev då så erbarmligt mager att jag blev riktigt orolig.
(En dag när han kom in var han så utmattad att han inte ens orkade gå fram till matskålen, så jag ställde den framför honom där han låg.)

Dom har bara fått torrfoder de senaste 7-8 åren, eftersom dom gånger jag provat ge dom blötmat, så har dom bara ätit såsen eller gelén och lämnat själva matbitarna så det är rent slöseri att köpa sånt. Men när nu Ziggy fick tandvärk och inte ville tugga dom hårda torrkulorna så var jag tvungen prova hitta ett alternativ till honom. Jag köpte några sorter av blötmat och det visade sej att han gillade Mjau - det var så gott så han återfick både aptiten och hullet.
Jag köper nu också Mjau torrfoder, för kastrerade innekatter till Stella och den vanliga sorten till Ziggy. Det är små bitar och dom verkar mjukare än andra sorter som dom fått, så Ziggy har hittils inte haft några problem med tandvärk. Ibland blandar jag torr- och blötmat.
(Alla matskålar är tomma - Jag svälter ihjäl här!)

Stella har som sagt inga som helst problem med att tugga i sej vad som helst trots tandsjukdom. Nu står det inga fyllda skålar framme som förut, utan jag häller upp bara när dom ska äta. Och så får jag stå vakt för om Ziggy lämnar något så är Stella genast där och hugger in. Det verkar som om dom har gjort upp om att han ska lämna mat till henne och många gånger har jag fått rycka undan skålen framför nosen på henne. Men hon har blivit lite slugare nu och avvaktar ibland i förhoppningen att jag ska gå när Ziggy går, och missa att han lämnat mat till henne - hon sitter kvar vid sin matskål och sneglar på mej.
Ibland strör jag ut maten över golvet eller slänger bitarna en och en åt olika håll så hon ska måsta röra på sej för varje smula.

Ja, det är inte lätt att ha två katter som ska gå på olika dieter. Och nu börjar det bli vinter så Stella är inte ute lika mycket ,så jag vet inte hur jag ska lyckas förhindra att hon faktiskt blir en sån där studsboll ...

2 kommentarer:

myrica sa...

Hon tycker om god mat och mycket mat, men dom är ju så härliga dessa fyrfotingar, jag älskar dom i vilket tillstånd dom än vara.som jag tror även du gör.
Det kommer du att fix .
Ha en bra dag
kram

lopplisa sa...

Känner mej besläktad med Stella.. Sitter nu med tandläkarbedövning och tuggar i mej något gott.. trots att tandläkaren förmanade mej att vara försiktig :)

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...