10 dec. 2013

Ny apparat

Efter ett tips från Agneta (FarmorMormorA) så bestämde jag mej för att beställa en läsplatta. Jag har väl haft tanken förut men tyckt att det var som en onödig grej då den ju har vissa begränsningar och inte är lika mångsidig som en surfplatta (som jag verkligen skulle vilja ha). Men med mitt synproblem så blir jag väldigt trött i ögonen av att läsa och det känns ofta som att jag skulle behöva glasögon med rejäla förstoringsglas för att underlätta läsandet. När jag läste om Agnetas läsplatta så kom jag på att en sådan borde ju ha den funktionen att man kan förstora upp texten, och det har den. Sen har jag ju upptäckt att många biblioteksböcker också finns i elektroniskt (ePub) format. Då behöver man ju inte ens gå till biblioteket för att låna, utan kan sitta hemma och ladda ner böckerna i datorn. Inte dumt alls med tanke på hur den här vintern har betett sig hittills - snö, tö, kyla, halka om vartannat - vissa dagar har det varit med livet som insats att bara ta sig till postlådan.
Så efter Agnetas tips snodde jag in på Adlibris (där jag för övrigt brukar beställa böcker i den mån jag köper några) för det var deras läsplatta (Adlibris Letto) hon hade. Och tänka sig, just nu reas den ut för halva priset (695 kr)! Så jag beställde den! Och igår fick jag den!
 Det tog några timmar att ladda upp den, men sen ska batteriet räcka till 30 000 sidvändningar! Det var inte så svårt att komma igång heller. Den var laddad med fem böcker (noveller och två romaner) + bruksanvisning. Man kan koppla upp läsplattan till sitt trådlösa nätverk och naturligtvis finns det en snabbgenväg för att komma in på Adlibris e-boksbutik så man kan köpa böcker och ladda ner. Fast jag brukar inte köpa skönlitteratur så det var ju mest för att kunna ladda ner låneböcker jag skulle ha denna apparat.
I laptopen har jag programmet Adobe Digital Editions som används för att läsa e-böcker i datorn. Där hade jag redan laddat ner en e-bok från biblioteket, nämligen "Inferno" av Dan Brown. Nu gällde det att få in boken i Letton. När jag kopplat läsplattan till datorn så syntes den som en enhet i programmet och man skulle då kunna dra böcker från datorn till plattan. Jag gjorde så och det verkade som om boken hamnat i Letton. Men när jag kopplade bort den från datorn så fanns inte boken där. Frustration! Jag gjorde om det och högerklickade istället och valde att kopiera in den i Letton, då funkade det! Fantastiskt!
Så nu läser jag boken i apparaten och ska i morgon gå och lämna tillbaks den "riktiga" boken som jag lånade förra veckan. Man kan som sagt välja storlek på texten och jag har en ganska stor text. Problemet med större text är ju att det ryms mindre på skärmen och man får bläddra oftare men det kan man leva med. Hela apparaten är i storlek som en pocketbok, men skärmen är ju då lite mindre och det hade ju inte gjort något om den var lite större. Men Letton är lätt och behändig och förutom att man kan välja textstorlek så är den ju mycket mer lätthanterlig än en bok, man behöver inte ens hålla i den när man ska läsa - jag har nämligen problem med att jag får värk i vänsterarmen när jag ska hålla i en bok, särskilt nya böcker kan man ju få kämpa med för att hålla dom öppna.
Så jag kan faktiskt rekommendera denna apparat till den som läser mycket. Halvapriseterbjudandet gäller till 15 januari och så länge lagret räcker. Ett julklappstips kanske?

3 kommentarer:

lopplisa sa...

Grattis till din nya nyttosak!! Läste en gång att man inte kan läsa på läsplattan i mörkret (som man kan från en surfplatta t ex). Att läsplattan på den punkten inte skiljer sig från en vanlig bok. Lät knasigt då, men jag har inte kunnat verifiera sanningshalten. Nå?? Hur är det på den punkten??? Tack på förhand! :)

Miris Skaparlusta sa...

Japp, Lopplisa, det är så! Läsplattan lyser inte, man måste ha belysning för att läsa, det är en helt annan teknik och skärm än på en surfplatta eller dator. Dessutom är den bara i svartvitt, så även om den har en webbläsare så är den ingen höjdare för surfning (väääldigt seg i det fallet också). Den är helt enkelt till för att man ska läsa böcker på, med läslampa.

lopplisa sa...

Jaha? Då har man lärt sej något nytt rå! Tack! !! Säkert mycket bättre att läsa på då. Själv slog jag till på en surfplatta för knappt en vecka sedan. Läsplatta blir kanske av också, men inte förrän plånboken tjocka på sej.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...