22 feb. 2013

Sömnadsguide - dold sömsmån

Jag vurmar ju för att man ska använda tygkassar istället för att köpa en massa plastkassar när man handlar. Sen är ju en tygkasse snyggare i vilket sammanhang som helst.
Att sy en enkel kasse klarar nog alla av, men jag tänkte tipsa om hur man kan göra dom snygga på både insidan och utsidan - genom att trolla bort sömsmånerna. Det här är ju aktuellt då man inte vill göra sig besväret att fodra kassen bara för att slippa se dom fula sicksackade sömsmånerna.
Så här ser resultatet ut på insidan och på utsidan. Insidan liknar en jeanssöm. Man kan göra tvärtom så den där dubbelsömmen kommer på utsidan istället - då syr man ihop tyget aviga mot aviga så att sömsmånen hamnar på utsidan, istället för som man vanligen gör (räta mot räta).
 Jag sydde en kasse som är i ett stycke och sys ihop i sidorna - botten är alltså hel. Använder man två separata tygbitar så kan man lägga dom lite förskjutna så att ena stycket får en bredare sömsmån (både på sidorna och i botten) när man syr ihop. I mitt fall fick jag lägga ihop tyget så kanterna ligger på varann och sy ihop med en ca 15mm bred sömsmån. Har du ett kraftigare tyg får du kanske ta 2 cm till sömsmån, annars kan det bli svårt att vika in.
 När jag sytt sidsömmen klippte jag bort hälften av den ena sömsmånen. Om du har två separata tygbitar är det alltså så här du ska placera dom så den ena sömsmånen sticker ut.
Pressa sömmen så den breda sömsmånen ligger ovanpå den smala. Vik sedan in den breda sömsmånen över den smala och nåla fast. På bilden höll jag upp sömsmånen där till höger så det syns hur man rullar in kanten.
 Sen syr man en söm nära den invikta kanten och så ser det ut så här.
 Och på andra sidan (i mitt fall utsidan) syns bara en söm som en stickning en bit ifrån den första sömmen.
 När man syr den här andra sömmen så är det svårt att komma åt längst ner i hörnet, men man kan lämna den där sista biten, om man syr av hörnet så kassen får en botten. För att få en rätvinklig söm och lika bred botten i kassens båda sidor är det bra med en trekantig mall. Klipp en pappmall som har ett rätvinkligt hörn och två sidor som är lika långa. På triangelns bas markeras mitten. Man lägger mallen över hörnet på tyget och justerar så att markeringen hamnar på sidsömmen och de yttre hörnen och kanterna ligger i linje med tyghörnet. Mallen kan göras större eller mindre beroende på hur bred botten man vill ha på kassen, det är alltså triangelns bas som blir bredden.
 Nåla och sy sömmen.
Klipp bort överflödigt tyg så det blir en sömsmån lika bred (eller lite bredare) som när du sydde sidorna. Klipp bort halva sömsmånen på den sidan där sidsömmen är så slipper du vika den sidan och få besvär med en tjock klump just där.
 Vik in den breda sömsmånen och sy på samma sätt som sidsömmarna.
 Stickningen på utsidan kommer på sidstycket. Kassens botten är till höger på bilden.
 Här är botten på kassens andra sida.
(jag gillar färgerna på det här tyget!)
 Sen är det bara att fålla överkanten, sy handtag och sy fast dom. Vill man ha en ficka (inner eller ytter) så är det enklast att sy fast den innan man syr ihop kassen.

3 kommentarer:

myrica sa...

Vilka fina sömmar du gjort och tack för tipset.
Ha en trevlig helg
kram

lopplisa sa...

Smart!! Fin pedagogisk beskrivning! Lägger detta på minnet!!!

Kraja Maria sa...

Ja ta tag i garderobsrensning och sy om dina kläder! :) Det är så roligt! Och när man misslyckas så kostar det inte så mycket i material, när man lyckas har man ett unikt plagg! :)
Lycka till!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...