26 juli 2012

Tre armband av silkesnöre

Det tjocka silkesnöret kan man göra mycket av. Det kan användas som halsrem bara som det är (knytas ihop eler förses med spiralfästen och lås), eller det kan flätas, användas till makramé och kombineras med annat på många sätt. Här har jag tre armband som är gjorda på lite olika sätt.
Det gröna är bara tvinnat så det knorrat ihop sig. Det orangea har kombinerats med guldkulor trädda på nylonsnöre. Och så det blågröna som är knutet med enkla knutar.
För att göra det tvåfärgade armbandet behövs 1,5 meter av vardera färgen. Gör en ögla av ena snöret så att det blir en kort ände (ca 25 cm). Knyt det andra snöret så öglan hålls ihop och så att den korta änden blir ca 25 cm på det också - det är kring dessa korta ändar man sen knyter. Knyt genom att göra en enkel ögla enligt bilden.
Dra åt öglan så den sitter tätt mot knuten före.
Gör likadant med den andra färgen fast spegelvänt. Fortsätt med dessa knutar till lagom längd.
Avsluta med en stor pärla, knapp eller annat som knäppning.
Till det här armbandet använde jag orange silkesnöre och gult nylonsnöre - silkesnöret är nämligen för tjockt för att gå genom de 5mm stora guldkulorna. Jag trädde guldkulorna på nylonsnöret och knöt ihop de två snörena. Kulorna fördelade jag lika många på vardera sidan om mitten på snöret, med en tom bit just i mitten. För när snöret har tvinnats ska det ju vikas på mitten så det kan knorra ihop sig och då blir den där mittbiten armbandets ena ände - den med öglan. Den andra änden knyts ihop till en stor knut som får bli knapp. Jag förankrade öglan genom att linda några varv med en bit nylonsnöre, så den håller sig och blir lagom stor.
Guldgulorna fick justeras lite efteråt, så dom fördelar sig någorlunda jämnt.
Det här är bara en bit grönt silkesnöre som tvinnats till en enkel snodd med en knut i ena änden. Öglan hålls även här på plats med en bit nylonsnöre.

 Eftersom jag naturligtvis glömde hur mycket snöre det behövdes till det tvåfärgade armbandet, så gjorde jag ett till - i lila och turkos - bara för att kolla ... Den stora pärla som använts som knapp finns i några olika färger och kostar 1 kr/st. Den har så stort hål så två silkesnören går igenom.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...