14 maj 2012

Stämplar av olika återvunnet material

Nu gjorde jag ett ryck för att få till ett inlägg till återbruksutmaningen - det ska ju vara ett återkommande måndagsinlägg. För några dagar sen dissekerade jag ett par kulspetspennor för att se vad man kunde få ut av dom. Idag använde jag ett par av delarna till stämplar, och så gjorde jag en rullstämpel av papper och mossgummi ...
 Här är tavlan som kom till i all hast när jag skulle pröva stämplarna. Pannån målades först med akrylfärg i gröna nyanser och så rev jag ett par remsor av ett mönstrat presentpapper och kletade dit. Sen var det dags för stämplarna ...
Till rullstämpeln klippte jag vanligt papper (som skulle slängas) i ca 7 cm breda remsor. Jag rullade pappersremsorna runt en blyertpenna tills det blev en lagom tjock rulle som jag tejpade ihop. Då var stommen klar.
 Man kan ju klä stommen med en massa olika material för att åstadkomma ett mönster - t. ex. linda snören av olika grovlek runt, eller tyg eller hopskrynklad metallfolie ... Vill man ha ett specifikt mönster kan man använda mossgummi och klippa ut olika former. Jag satte remsor av dubbelhäftande tejp på mossgummit och klippte ut sneda rektanglar. Vill man få ett exakt mönster med samma mellanrum mellan motiven så får man mäta rullens omkrets och räkna ut storlek och avstånd. Eller först göra mönstret som man monterar på ett platt papper (eller plast) och sen anpassa rullens tjocklek så det går ihop precis med mönstret när man sätter på det.
 Jag hade inte tid att ägna mej åt något finlir - och det får gärna vara lite slumpmässigt för min del - så jag bara klippte ut bitarna och satte fast dom som det föll sig.
För att färga in rullen bredde jag ut färg på en palett (ett lock från en pepparkaksburk - mina favoriter Nyåkers), och så rullade jag stämpeln så mönsterbitarna täcktes av färg.
Så här blev mönstret när jag rullade stämpeln över pannån. 
 Ett par andra stämplar gjorde jag som sagt av delar från ett par dissekerade pennor. Den mjuka delen som man håller pennan i är av gummi och man bara doppar den ena eller andra änden i färg. I skaftet på den ena pennan satt det kvar en del som inte gick att få ut och då fick jag en ring med en prick mitt i av den stämpeln.
 Såna här pennor var det. Jag gillar dom för dom är tjocka och sköna att hålla i. 
Här är hela den isärmonterade pennan. Metalldelarna återkommer jag till en annan gång.

Här ser man lite av alla stämpeltryck.
En tredje stämpel gjorde jag av locket till ett c-vitaminrör. Tyvärr visade det sig att mittpricken ligger en aning djupare så den kom inte med i trycket, utan det blev bara ringen runtom. Jag använde en av penngummistämplarna för att istället göra en ring inuti.
 Själva röret kan ju fortfarande användas att förvara småsaker i ...
 Den yttre ringen har ett mönster med avlånga hål, så om man är försiktig och inte kladdar på för mycket färg så kan man i alla fall ana det mönstret i trycket.
 Det var ju tur att jag faktiskt härom veckan röjt undan på mitt målarbord, så jag kunde hålla till där och kladda.
En väl infärgad palett har jag som är en återvunnen del ur någon förpackning (har ingen aning om vad som ursprungligen låg i dessa fack). Sådana förpackningar med olika fack är väl värda att ta tillvara - om jag inte använt denna som färgpalett kunde det ha passat att sortera pärlor och annat småpyssel i också.

9 kommentarer:

Klockarbarn sa...

Såna rullstämplar verkar finurliga. Kan säkert bli fint om man vill trycka eget tyg också.
Fiffiga du.

Linda sa...

Wow, vilket återbruk! Kul idé med stämpel-rullen, det ska jag göra någon gång! Schysst!

hennihenni sa...

Faktiskt smart med rullstämpel, ska jag komma ihåg!

Susanne sa...

Du är helt otrolig på att komma med nya uppfinningar Miris. Jag älskar dina återbruk exprimenterande av alla de olika slag.

Miris Skaparlusta sa...

Tack för kommentarerna - ni var himla snabba!

Krajamaria sa...

Rolig idé!

lopplisa sa...

Häftigt! Kul att se kreativiteten spira!! Varför bara använda förutsägbara köpestämplar??

PS Jag ser en stad, försjunken i ett hav, i din bild (men det kanske säger mer om mig.. :))

Miris Skaparlusta sa...

Hej lopplisa! Så roligt att få feedback på målningen! Ja, jag ser också en stad med höga byggnader i bilden. Att den låg under vatten tänkte jag inte på, men du har rätt - det är en sjunken stad!
Fast nu har jag bearbetat bilden ytterligare så den blev lite annorlunda ... Kommer strax med en bild på detta ...
Och dina återvinningar är ju himla roliga! Plåtängeln är ju fantastisk! Jag lägger in din blogg i min blogglista!

Miris Skaparlusta sa...

Krajamaria, jag har lagt din blogg till min blogglista. Dina syprojekt är verkligen inspirerande. Jag måste se till att få färdigröjt i syrummet så jag kan få ro att börja sy också ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...