5 maj 2012

Diskettåtervinning

Du som har eller har haft en äldre dator, vet vad en diskett är. Disketter köpte man i parti och minut för att spara dokument och bilder på, och flytta mellan olika datorer. Sen kom ju USB-minnen och externa hårddiskar, och numera har väl inga datorer diskettläsare. Så det är lika bra att skrota alla disketter.
Jag har ägnat de senaste dagarna åt att rensa och röja på övervåningen (och har kommit riktigt långt faktiskt). Efter att ha gått igenom en bunt disketter (min stationära dator har diskettläsare) för att se om dom innehöll något intressant (det gjorde dom inte), så hamnade dom i min nya papperskorg (källsortering får göras senare).
Men kanske kunde de gå att återvinna på nåt sätt ...? 

Så jag plockade upp några och dissekerade dom ...
Först slet jag ju loss dessa "lock" och kom på att dom liknar små bokomslag. En del är av metall, med eller utan text på, och några av svart plast.
Sen är det ju dom där "kapsylerna" i mitten. Dom är naven till skivorna som är själva lagringsmediet. Dom är ju tämligen självklara som hängen, dom har ju redan hål.
När jag bände upp själva asken så fick jag alltså ut skivorna och upptäckte att dom var inbäddade i vita vlieselinliknade pappersfoder. En del av dessa lyckades jag dra loss oskadda och tänkte att dom kanske kan användas till nåt collage, dom borde ju gå bra att färga.
När jag drog loss "bokomslagen" sprättade det loss såna här små metallfjädrar också (en i varje diskett). Om dom kan återvinnas på nåt sätt vet jag inte, men det kan vara bra att veta att dom finns så man tar rätt på dom - ifall man har småbarn eller husdjur som kan få för sig att smaka på dessa saker.
Så var det dags för själva återvinningen.
 Av "kapsylerna" gjorde jag ett halsband med hamapärlor.
Jag trädde pärlorna på vaxad bomullstråd och satte bindringar på hängena. Eftersom bindringarna var större än hamapärlorna fick jag binda fast hängena så dom skulle hålla sig på plats med jämna mellanrum.
Skivoorna trodde jag först inte var nåt att ha, men dom är ju lätta att klippa i och kan vikas och formas, Så av skivorna blev det också hängen. Det blev fyra hängen av varje skiva.
Jag klippte alltså skivorna i fyra delar och så klippte jag två skåror enligt pilarna på denna bild.
Sen viker man ihop och trär flikarna i varann så det bildas ett par "vingar" och en strut.
Dra till vingarna så dom ligger platt.
Platta sedan till struten så det börjar se ut som på bilden nedan.
Jag använde en stoppnål för att göra hål upptill på hängena och satte dit bindringar. Sen var det bara att fästa hängena på en kedja. Kedjan jag använde är den tennfärgade nr 2.
Till bägge halsbanden har jag använt ett togglelås nr 10.
"Bokomslagen" väntar fortfarande på innehåll. Det går ju in några blad i dessa "böcker", så det kan bli både bilder och texter ... 

2 kommentarer:

Susanne sa...

jag är imponerad av din kreativa tankar. Vilket miljötänk. Du skulle kunna delta i utmaningen med detta inlägget på måndag.Det hade gjort succé!
Gå in och läs länken till utmaningen som pågår till den 30 maj:http://www.klockarbarn.blogspot.se/2012/03/utmaning-tema-aterbruk-2012.html

Miri sa...

Tack för tipset, Susanne! Ska försöka komma ihåg att anmäla mej ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...