14 maj 2012

Broderigarn - färgpalett

Eftersom jag verkligen är sugen på att börja brodera, så var det ju lämpligt att försöka få ordning på moulinégarnerna. Jag hade en skokartong full med osorterade och hoptrasslade garner, så i lördags tog jag itu med den.
 Efter ett par timmars utredning så fick jag ihop det här. Jag har fler hela garndockor i en påse, men detta är vad jag redde ut ur härvorna. Jag la upp de sorterade garnerna i denna besticklåda från IKEA. Den är stor med rymliga fack och passar utmärkt till att förvara och sortera även färgtuber, färgpennor eller annat pysselmaterial. Jag köpte två sådana när jag var till IKEA i Uppsala förra sommaren.
 Den här härvan bestod av mindre stumpar i varierande längd - det är detta som ligger i dom två översta facken och det fyrkantiga facket (där är dom allra minsta bitarna).
 Sen var det en hög med flera hela och nästan hela dockor. Dom sorterade jag (någorlunda) efter färg, så jag får bättre överblick. Jag ska gå igenom de jag har i påsen också och lägga upp alla färger (och lägga undan dubbletter).
Idag var jag in på garnaffären och köpte två små nystan med glittrigt garn i guld och silver. Om det går att brodera med vet jag inte - det är ju tänkt som stick- eller virkgarn - men man kan väl prova, med ett lite glesare tyg kan det gå, annars kan man ju lägga det utanpå tyget och sy fast med något annat.
Vad jag ska brodera är ännu inte beslutat. Möjligen börjar jag med en provkarta med olika stygn bara för att utforska lite olika tekniker och lära mej hur man åstadkommer olika stygn och strukturer.
Needle´n Thread finns det massor av videor som visar olika broderistygn, så jag får nog sitta här framför datorn med min broderiring ...
Borde jag rita upp ett mönster, eller ska jag brodera helt fritt ...? Vi får se ...

4 kommentarer:

Susanne sa...

Det är roligt att brodera och leka sig fram. Tror att det fungerar alldeles utmärkt med stickgarner. Ett tips det går att göra tjockare garner tunnare genom att dela tråden som oftast består av flera ihop satta trådar. På så vis får du också fram olika nyanser av samma färg. Det blir som att måla en tavla. Nackdelen är att det tar betydligt mycket längre tid.

Miris Skaparlusta sa...

Smart idé Susanne, att tvinna upp vanligt stickgarn! Då får man ju en tråd med en helt annan känsla, jämfört med dom ganska blanka moulinégarnerna.

Pysselfarmor sa...

Brodera är sååååååå roligt! Hoppas du tycker det är roligt.

här är litet inspiration
http://pinterest.com/pysselfarmor/embroidery/

Miris Skaparlusta sa...

Tack för länken pysselfarmor! Jag brukar kolla på pinterest ibland, men jag har inte tänkt på att själv "pinna". Du har i alla fall hittat en hel del broderiinspiration - jag såg en del som jag ska titta närmare på ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...